Како стручна обука, обуката се нарекува, на професионалците во состојба, остваруваат својата професија.

А разлика мора да биде компанија со седиште во обука, образование на колеџ или Berufsfachschule, обука во двоен систем (Настава во врска со стручно училиште и меѓукомпаниски курсеви.
Практичната обука се врши во компанијата обука.
систем на обука е достапна само во Германија, но е призната од страна на сите земји членки на ЕУ. Бидејќи се наоѓаме во земјите што не се членки на ЕУ многу различни системот за обука, еквивалентност мора да се утврди. Ова е направено преку постапка на т.н. признавање.

агенција на понуди за работа кандидати, условите за влез задоволи школување во следниве професии.

Обуката на / за здравјето- и сестра / -во оди во текот на еден период од три години. Во него се заклучува со државен испит.
Обука се одвива во одобрени од државата здравје- и медицински училишта. Минимална возраст за слушателите е со закон не
потребно. Обуката ќе биде новиот тренинг- и регулирање на ревизијата 2100 теорија- и 2500 Практика часа сплит. тоа е
Медицински училишта спроведен врши во болниците, на, како што е прикажано, мора да бидат признаени од страна на државата. на Praxisanleiter
мора да има најмалку две години професионално искуство и стручно образование Дополнителна обука во висина од најмалку 200 часа
имаат. интегрирана обука, каде што студентите по фаза ориентација за специјализација во насока на самата нега или
може да одлучи педијатријата медицински сестри се исто така понудени. Ова е тенденција кон генерализирана нега образование, како што тоа го правеа во
веќе други земји. Наставата се реализира врз основа на области интердисциплинарните учење. Дури и во класичниот медицински области, како што се
анатомија, хирургија, интерна медицина, обуката даваше од страна на наставниците на нега професии и само во исклучителни случаи од страна на надворешни
медицинскиот факултет.

Теоретската обука ги опфаќа следните области:
Познавање на здравјето- и нега и грижа- и здравствени науки, Грижа релевантни сознанија на природните науки
и медицина, Грижа релевантни сознанија на умот- и општествени науки, Грижа Релевантни познавање на законот, Политиката и бизнисот. Тоа е
Лекции не се наменети за чиста знаење, но, исто така, вклучува и презентација и практиката на многу акција секвенци од
практични медицински сестри, z.B. нега на телото на пациентот, преврски, рана грижа, Соодветна примена на лекови
и Anreichen на храна. Во практична обука на првите две години се формира блок. Таму, обуката се одвива во следниве области:

на) здравје- и здравствена заштита за луѓето од сите возрасти во болничка здравствена заштита во областа
– хирургија, – интерна медицина, – геријатрија, – гинекологија, – неврологијата, – педијатрија, – недели- и грижата за новороденчињата.

b) здравје- и здравствена заштита за луѓето од сите возрасти во амбулантска нега.
Во третата година на обуката ќе се одржи во следниве области исклучиво во болничка здравствена заштита: – хирургија, – интерна медицина,
– психијатрија. Оваа особено формирање блок на заедничка теоретска и практична обука во здравството- и нега
и здравјето- овозможи и детска заштита, барем во првите две години на образование. Третата година е тогаш најразлични
zierungsbereich, во кои студентите потоа заврши секоја специфична теоретска и практична обука. обука
завршува со писмено, орална и практичен испит. Ако било кој од овие тестови не е успешно завршено, постои
можност, да го повтори тоа повторно. По успешно завршување на еден има дозвола за користење на професионална титула “здравје-
и медицински сестри / во”.

понатамошно образование, специјализирана обука

По погоре прикажани основна обука во медицинска сестра има продолжуваат можности за образование, т.н.. Специјалист за понатамошно образование.
Да го именува експерт е примерен за лидерски улоги во старечки. Таму сега се речиси сите специјализирани насока во болница
Специјалист за понатамошно образование. Најпознати се на интензивна нега за области, дијализа, педијатријата медицински сестри, хирургија, онкологија, анестезија,
управување со болка, Интензивна нега и психијатрија, тука е примерот со помош на специјализирана обука во психијатријата: А успешно завршени
Обука на / за здравјето на Р- и медицински сестри / -во, како и доказ за две години работно искуство во психијатриска институција е предуслов
за пристап до оваа специјализирана обука. 2 Години е период на обука; тоа е со скратено работно време. постојат 4 преку движи на психијатрија.
Областите кои не се фиксни, но тие може да се преговара со соодветниот центар за обука. Познати примери вклучуваат добивањето станица,
на одделот за надворешни пациенти, геријатриска психијатрија и болнички лекување на зависности. центар за обука пишува за секоја од преговара посебни области
задача, т.н.. извештај пракса, пред, кои треба да бидат обработени и, исто така, за испитување на значењето. обука за специјалист има устен,
писмен и практичен испит како конечна. Тогаш ние се оправдани, насловот “за водење на медицински сестри во психијатрија медицинска сестра специјалист /. повеќе
опсегот: Во прилог на овие технички области поврзани со развојот, постојат и други опции. Кој надвор од практични нега во болница
сакаат да продолжат да работат со неговите тренинг, може да биде,. B. за хигиена специјалист, станици- или раководителот на, расадник менаџер, Praxisanleiter или
континуирана форма за случајот. Развивање на вештини преку студирање: програми за образование на медицински сестри наука, Медицински сестри образование и менаџмент /
Грижа сектор се обезбеди академски квалификации. По што можете да во истражувачки институции нега или институции за обука
(од. B. училишта нега) работа.

Професионалната етика на здравјето- и нега

Јадрото на професионалната етика, изјавата, дека тоа е должност на секој поединец и на одговорноста на општеството, да им помогне на болните луѓе. на овој
ќе го направи задача на здравјето- и медицински сестри праша за човечки и професионални вештини: сочувство, ангажирање, силата на карактерот,
споделување на последиците од големите кризи на пациентот, за дизајнирање достоен за пациентите и за медицински сестри понижувачки ситуации согледува. здравјето-
и медицинска нега е поддржан од голем дел на идеализмот. притисок на трошоците во германскиот здравството, чии изрази персонал, време
– и недостаток на пари на професионална етика се компромитирани масовно. здравјето- и нега е во опасност, карактеризира скратена на чиста функција исполнување
ќе; социјална и психолошка нега на пациентот повеќе не е загарантирана. здравје- и медицински сестри / во: обука

услови за влез на обука се:

образование како услов легален влез

За пристап до обука Следниве образование е предвидено: – Просечното ниво на образование, училиште или – Високиот или
еквивалентен образование; но мора да се додаде, дека или еден тренинг со одредена обука период од најмалку две
Години успешно е завршен или постои дозвола како асистент сестра / или успешно завршени земјата законски регулирана обука на
беше спроведена од страна на најмалку една година за помош на доењето или геријатриска нега. Ова е регулирано со Законот за медицински сестри.

Стручно образование како услов легален влез

За кандидатите / внатре со просечна образование стручно образование не се предодредени. Лица со средно образование- или еквивалент
Извештаи мораат да бидат опишани погоре дополнителна обука.

Аusbildungsvorbereitendes практикантска

Многу училишта препорачуваме старечки пракса, увид во секојдневната работа на здравјето- се и медицински сестри / внатре и им овозможува на,
да се провери аспирации кариера. Законската обврска, тоа не е.

минимална возраст

Законски, нема минимум возраст барање.

максимална возраст

Одредена старосната граница не е законски пропишана. Меѓутоа, максималниот возрасни граници се поставени од страна на некои училишта. Овие се i.d.R.
меѓу 25 и 35 години, но понекогаш помеѓу 40 или 50 години.

избор

Многу ретко има прием ограничувања во однос на пати или лотарија чека во училишта за медицински сестри. Проверете на училишта, а
професионални и лични соодветност врз основа на писмено барање и лично интервју. Некои училишта се направи писмено
Приемни испити од. статус успех на училиште, игра важна улога за прием во училиште. може во многу училишта
Сведоштво одделение точка просек не е полошо од “задоволителен” неговата. Спротивно на тоа, други училишта се посвети посебно внимание на забелешките во одреден
предмети, На пример, математика и биологија. Некои училишта најпосакувана кандидат за преземање на, кои живеат во нивната област.

Дополнителни барања за обука

Пред почетокот на обуката е i.d.R. официјална лекарско уверение на фитнес за да се обезбеди стручна обука. Некои образовни институции
дополнително се бара сертификат за полицијата и / или со земање на првиот курс помош. религиозни училишта
мора да бидат опремени доказ за соодветната деноминација. Во првата половина на учебната година е пробен период, каде што студентите треба да докаже;
само тогаш тие се конечно одобрени. услов јазик: Германски јазик од најмалку Б 2 во говор и пишување со сертификат јазик

други барања:

Грижа и чувство на одговорност (z.B. точната усогласеност со мерките за одржување или нивната документација)

Добра физичка кондиција (z.B. трансфер на пациентот на пациенти)

емпатија (z.B. во справувањето со пациенти и роднини)

емоционална стабилност (z.B. во справувањето со сериозно болен или пациенти на умирање) Справување со секрети(Столицата и урината)

Содржината на обуката

се содржини од практична и теоретска настава:
– Утврдување на потребата од цел грижа водејќи сметка, лични и потребите на ситуацијата – снимање, поставување и
Ослободување од одговорност на пациентите
– Структурата на човечкото тело и на крајот на различните функции на телото – Причини за болест и болест – Начин на помош
со лекарите – Прва помош во итни случаи – пред- и следење медицински мерки, Операции и посети
– превенција на болести
– дијагноза и третман на болеста
– техники за нега
– Вклучување на социјалната средина на лицето кое се грижи за
– Здравствена заштита и помош
– Набљудување на пациентите и документирање на наодите
– крв
– Подготовка на Х-зраци испитувања
– Креирање на температурата крива
– Креирање на планови за заштита и документарни филмови
– Учество во рехабилитација концепти
– Развој и имплементација на концепти за квалитет
– се менува- и развојно-соодветна грижа се дава, Комуникација со пациентите
– законските рамки во старечки
– кризата- и конфликтни ситуации

Практичната обука се одвива во следниве области:
– амбулантска нега во превентивните, kurativen, рехабилитација и палијативна области
– болничка здравствена заштита (општата област) во лековити области
– болничка здравствена заштита (Differenzierungsbereich)
– геријатрија
– интерна медицина
– геријатрија
– педијатрија
– неврологијата
– психијатрија
– гинекологија
– недели- и грижата за новороденчињата

 • олицетворение

Основа на образование, Законот за професиите на нега и обука- и регулирање ревизија за професии во
нега. На теоретска и практична настава се з. d. R или со полно работно време во државните. одобрени од државата училишта за медицински сестри
остварува. Овие училишта често се поврзани болници. Курсеви за обука со скратено работно време, постои само многу ограничен степен.
Практичната обука се одвива во различни професионални медицински одделенија на болниците и клиниките. Исто така, постојат апликации во
предвидени амбулантско заштита. теоретска настава класата се врши или во мулти-недела блокови или- до пет пати
понудени неделно. Тоа зависи од училиште. Училиштата се нарекуваат поинаку: Стручно училиште за медицински сестри или.
здравје, понекогаш само медицинско училиште. Во некои држави постојат пилот-проекти за нови форми на нега образование.
т.н.. интегративен модел предвидува во основна обука за деца Нега, Нега и грижата за постарите лица униформа содржина, само во
формирање на вториот дел се врши диференцијација. Undertow. генералист капак обуката за нега во текот на
Обука содржина време за сите три професии од. Тоа е i.d.R. потребно, кои се стремат медицински сестри во двете варијанти на почетокот
обука за една од изјавите изберете. Промената е grds. не е можно. По дипломирањето како здравствен- и медицински сестри / во е
можно, уште еден степен во шестмесечна напредни модул како здравствен- / Стекнување и педијатриски медицински сестри / и / или старател во – кога тоа е предвидено во моделот.

 • Ниво на образование

Обуката завршува со државен испит врз основа на обука- и регулирање ревизија за професиите медицинска сестра од

1. бара доказ Услов за прием на завршниот испит е редовно и успешно учество во обуките.
Во тој случај училиштето создадени или. составните болница сертификат. Ова мора да се претстави со поднесувањето на пријавата за упис.

2. потребни испити Завршниот испит се состои од 3 удел: писмено, устен и практичен. на) Писмениот испит
ги опфаќа следните теми: – признаваат, Стекнување и оценување ситуации грижа за луѓето од сите возрасти – изберете, Изведување и оценување
мерките за заштита – усогласување на акција грижи за нега на научни сознанија, критериуми за квалитет, законските рамки и
економски и еколошки принципи За секоја област пишувате поставувани во надзорните задачи во 2 Измени часа.

b) Усниот испит ги опфаќа следните теми:
– Обезбедување стручна поддршка, Совети и насоки во здравството- и грижа прашања поврзани со – Развие и да научат
професионален себе-разбирање, Обраќајќи професионални барања – Учество во медицинската дијагностика и терапија, соработка во
Групи и тимови За секоја област зема усно испитување 10 до 15 минути за да се.

c) Практичниот дел од тестот се однесува на следниве спектар:
Грижа за група на не повеќе од четири пациенти или пациенти во временска рамка од и до шест часа. да земе примероци
прави сите задачи на заштита на процес со седиште вклучувајќи ја и документацијата и предавањето. Во наредните усно испитување мора да биде
активности за одржување се објасни.

3. повтори тестирање Ние сакаме некој! Еден повторување на секој не успеа дел од писмениот, усна или
практичен тест е можно. поважно, дека испитот за вештина или целиот тест може да се повтори само откако присуствуваше на понатамошно образование, времетраењето и содржината на претседателот на Одборот за ревизија се поставени.

4. субјектот на ревизија А државата одбор ќе се одржи на тестирање.

5. дополнителни квалификации
Некои држави се даде во прилог на степен во напредна модул во рамките на пилот-проекти за здравјето- и медицински сестри / во
За да се добие степен како здравјето- и педијатриски медицински сестри / и / или Altenpfleger / во. Стекнување на технички колеџ е под одредени
Околности, исто така, е можно.

6. Наслов квалификација Конечниот ознака е здравјето- и сестри или. здравје- и медицинска сестра. Тестовите за модел, обезбедување на повеќе сметки, професионалните квалификации во прилог на здравјето постигне повик- и педијатриски медицински сестри / здравствени- и децата медицинска сестра и / или Altenpfleger / Altenpflegerin.

финансирање на образование

Обуката за здравјето- и медицински сестри / во е обука училиште, кој се случува во државата или одобрени од државата објекти.
Тоа е додаток на обука плати. Во институциите од јавниот сектор или во институциите на превозници, кои колективно се согласи на аранжмани
посно јавниот сервис, колективен договор за слушателите се однесува на јавните услуги (TVAöD) – Посебна грижа Дел. Во приватните училишта
може да биде обвинет за текот такси или школарината Подигната. дополнителни трошоци (z.B. за учење ресурси) исто така, спаѓаат во различни висини
(во зависност од училиштето) на. Бидејќи ова е образование, е веројатно. можно во согласност со одредбите индивидуална поддршка
Законот Сојузна образование за промоција на (BAföG).

додаток за обука:

 

До лица или тела на превозниците во јавниот сектор, посно против преговарање договори меѓу јавниот сервис,
добиваат слушателите на пример, следниве надоместоци (месечна исплатена бруто-): Стенд 2017

 1. година на обука: од околу. € 900 – 1010 евра
 2. година на обука: од околу. € 900 – 1072 евра
 3. година на обука: од околу. € 900 – 1173 еврасместување:
  Многу училишни компании нудат сместување за време на обука на ниски трошоци за изнајмување на.
 4. Почетна плата по завршување на обуката: € 2400,00 до € 2600,00 брутоПотребни документи за апликација:Сите документи на германски јазик со официјален превод
  – покрие букви
  – Табеларен CV со фотографија и потпис
  – извод на родените
  – официјален сертификат
  – Schulzeugnis / e (Мора да биде одобрен во Германија)
  – Abschlusszeugnis / e
  – или други постоечки сертификати
  – стручна обука- и дипломи (ако е достапен)
  – сертификат канцеларија здравство
  – германски јазик во зборување и пишување од сертификат Б2 јазик

Обуката како готвач / готвач е 3-годишна окупација обука во туристичката индустрија (Полигон индустрија и. Трговија и бара средно училиште или средно образование. е формирана во двоен систем; d. h. студентите се наизменично во пракса и во училиште. На крајот на обуката е на испит, на по донесувањето на Професија уверение / таа им овозможува готвење / готвач.

тип на тренинг: двојна i.e обука. Стручна школа и во обука на компанијата

времетраењето на обуката: 3 Години на теоретски и. практична обука

страници за учење: Компанија обука и стручно училиште

Што правиш во оваа професија?

Готвачи подготви различни јадења да ги судат. Тие организираат на работното во кујната, сет менија на, Купи состојки и ги чува

Каде што работат?

компании за вработување:

во кујните

 • ресторани
 • хотели
 • кантина
 • болници
 • домовите за стари лица
 • Угостители Покрај тоа, исто така можете да најдат вработување во
 • прехранбената индустрија
 • испорака компанииВажни наставни предмети:
  математика: основни аритметички и децимални, кршење- проценти- и три пресметка треба да го совладате слушателите, еден z.B. Пропорции во рецепти Биди- и да ги конвертирате.
  Chemie: Стремејќи готви исто така се занимаваат со составот на храната и промена во производството, Складирање и подготовка. Познавање на хемија, добро познавање на хемија на храна и хигиена, затоа се корисни.

  додаток за обука
  :
  пример: хотел- и ресторани (месечно. бруто):
 • надоместокот за обука за обука со се плаќа од страна на компанијата за обука и е наменета за колективни фарми обврзани со колективни договори. Нетарифните врзани компании може да се ориентира или слободно да организира додаток за обука.
  Висината на надоместокот за обука може да бидат различни во височина.
 • 1. година на обука: како. 459,– € 755,– €
 • 2. година на обука: како. 574,– € 850,– €
 • 3. година на обука: како. 680,– € 950,– €
  Стенд: 2017
  The-обука на работното место е бесплатно за слушателите. ако е потребно. направените трошоци на наставни помагала, комбинезони, Патувања во установата за обука или за надворешна сместувачката почетна плата по завршување на обуката при ракување со храна е лекција и сертификат од Министерството за здравство бара.други барања:
 • Операциите се направи се обука на почетниците / -Innen со висок или средно стручно образование ein.Nach е бруто плати месечна помеѓу 2.144,– € до 2358,– €приемот на барањата:
 • моќ- и посветеност
 • нега
 • одговорност и. подготвеност
 • Способноста да работи независно
 • ментална еластичност
 • Способност за работа во групи / тимска работа
 • Германски јазик на Б2 во зборување и пишувањедруги барања:
 • оптеретувања
 • робустен здравје
 • функционалност
 • Непречено способноста да зборува
 • во близина на визија
 • боја визија
 • Слух способност и разбирање на говорот
 • непроменети мирис- и вкус
 • непроменети допир, intaktes Temperaturempfinden
 • здрава, тешка кожата на дланките и рацете
 • Здрава дишните патишта и белите дробови
 • Еластични нервен системдруги вештини, Знаења и вештини
 • Општа интелектуална перформанси
 • точноста на набљудување
 • перцептивни- и брзина на обработка
 • задржување
 • способност конверзија
 • вештина страна
 • око-рака координација
 • Способноста да се планираат и организираат
 • Дали и чувство за естетика
 • математика
 • Усна комуникација вештини

  Потребни документи за апликација:

  Сите документи на германски јазик со официјален превод
 • покрие букви – Табеларен CV со фотографија со автограм потпис
 • извод на родените
 • официјален сертификат
 • Schulzeugnis / e (Мора да биде одобрен во Германија)
 • Abschlusszeugnis / e – или други постоечки сертификати
 • сертификат канцеларија здравство
 • Германски јазик на Б2 во зборување и пишувањесместување:
  Многу училишни компании нудат сместување за време на обука на ниски трошоци за изнајмување на.
  започнува обука:
  Во зависност од германската држава. Август-септември.

прави за обука на / за ѕид / Maurerin 3 Години со полно работно време и бара Hauptschulabluss. е формирана во системот на двојно образование
d.h. За обука се одвива во пракса во компанијата обука и практично и теоретски во стручно училиште. на крајот на обуката
калфа кој во насловот на работа Маурер / Maurerin состојат дозволено.

тип на тренинг: На обука во друштво за обука и стручно училиште

времетраењето на обуката: 3 Години, со полно работно време, наизменично формирање работење и Berufsfachschule

страници за учење: Компанија обука и стручно училиште

Што правиш во оваа професија?

Маурер / внатрешни направи школки за станбени- во. ја Geschäftsbauten. Прва конкретна основа, или тогаш поткрепи. ќе бетонирање надвор- во.
Внатрешни ѕидови и тавани или се соберат овие монтажни. Бетонски работи прилагодите кофражни или качи кофражни системи.
Тие се користат за засилувања, се прават конкретни челик себе дел. Бетон или процес доставени готови бетон. на
свеж бетон тие ставаат во кофражни и компактен тоа. Понекогаш ќе се малтерисани ѕидови и, Леј кошулици или зграда изолација и
изолација на. Покрај тоа, тие се изврши уривање- и имплементацијата на. bei Instandsetzungs- во. работа рехабилитација тие ги обезбедуваат структурни оштетувања
и нивните причини и да ги поправам цврсто.

Каде што работат?

Во текот на обуката:

  • обука на компанијата (градилиштата, Werkhallen)
  • стручно училиште (училници)
  • обука на компанијата (работилници)
   по обуката:
  • градилиштата, Werkhallen,
   типичен индустрии:
  • градежништво
  • Fertigteilbau
  • повторен развој- und Modernisierungsunternehmen
  • во remodelerВажни наставни предмети:математика:
  • Искуство во областа и дела. Технологија, за да се олесни работата со во обуката
   алатки, Машини и опрема во зградата. Познавање на технички цртеж се корисни за претставување на делови од згради скици
   како и читање на работа цртежи.
   физика:
  • Мејсон и младиот и надежен. Ѕидари кои треба физички вештини, еден z.B. својствата на материјали и ефектот на силите и
   да се процени правилно потпора видови.Работа / Technik:
  • Градежен материјал треба проценки, пресметки област и создавање на потребните надоместоци бара добро познавање на математикадодаток за обука:
  • надоместокот за обука за обука со се плаќа од страна на компанијата за обука и е наменета за компании кои подлежат на тарифите
   со колективните договори. Нетарифните врзани компании може да се ориентира или слободно да организира додаток за обука.
  • 1. година на обука: како. 785,– €
  • 2. година на обука: како. 1.135,– €
  • 3. година на обука: како. 1.410,– €
   The-обука на работното место е бесплатно за слушателите. ако е потребно. трошоци се јавуваат на пример,. за учење ресурси, работна облека, патувања
   Центар за обука или за надворешни Unterbringung.Einstiegsgehalt по завршување на обуката е на пример,: тарифни бруто основната плата
   (на час) 19,51 €приемот на барањата:
   Компаниите се главно слушателите почнувајќи со средно училиште.други барања:
  • моќ- и посветеност
  • нега
  • одговорност и. подготвеност
  • Способноста да работи независно
  • ментална еластичност
  • Способност за работа во групи / тимска работа.
  • германски јазик од јазик сертификат Б2други барања:
 • оптеретувања
 • физичка сила
 • физичката издржливост
 • робустен здравје
 • Функционирањето на рацете и дланките
 • координација доволно движење
 • страв од височини
 • во близина на визија
 • длабочина перцепција
 • здрава, тешка кожата на дланките и рацете
 • Здрава дишните патишта и белите дробови
 • Еластични кардиоваскуларниот систем:други вештини, Знаења и вештини
 • Општа интелектуална перформанси
 • просторни свест
 • вештина страна
 • око-рака координација
 • контрола на каросеријата
 • изработка
 • математика
 • Разбирање на усни изјавиПотребни документи за апликација
  Сите документи на германски јазик со официјален превод
 • Motivationsanschreiben
 • CV со своерачниот потпис
 • извод на родените
 • официјален сертификат
 • Schulzeugnis / e (Мора да биде одобрен во Германија)
 • Abschlusszeugnis / e – или други постоечки сертификати
 • сертификат канцеларија здравство
 • Германскиот јазик се зборува и пишува со сертификат Б2 јазикзапочнува обука:
  Во зависност од германската држава. Август-септемврисместување:
 • Многу училишни компании нудат сместување за време на обука на ниски трошоци за изнајмување на.

Обуката што се електроника / во областа на енергетиката- во. Градење на е 3.5-годишниот призна школување во занает и сетови
просечното ниво на образование пред. е формирана во системот на образование, односно двојно. Обуката се одвива во пракса во компанија за обука
како и практични и теоретски место во стручно училиште. На крајот на обуката е калфа на додавање професионалната титула
како електроника / во областа на енергетиката- во. одобренија за градење.

тип на тренинг
: На обука во друштво за обука и стручно училиште

времетраењето на обуката: 3,5 Години, со полно работно време, наизменично формирање работење и Berufsfachschule
страници за учење: Компанија обука и стручно училиште

Што правиш во оваа професија?

Електроника / во внатрешноста на американското Министерство за енергетика- во. План за градење u. инсталирате електрични системи, за електрична опрема
Снабдувањето со енергија во згради. Планината на пример,. Осигурувачите и врски за машини за перење, стадо, Gebäudeleiteinrichtungen и
податочни мрежи. за греење, вентилација- во. Клима уред, ја преземе контролата- и контрола значи во работењето. За ова тие се создаде
програми за контрола на, се дефинираат параметрите, мерење на електричните параметри и тест системи. Инсталирајте прием- и Breitbandkommuni-
кација системи и телекомуникациски мрежи. За време на одржувањето тие се провери електрични сигурносни уреди, утврди причините за дефекти и отстранување на грешки.

Каде што работат?

Во текот на обуката:

 • обука на компанијата (работилници, Werkhallen, градилиштата
 • стручно училиште: училници
 • по обуката
 • работилници, Werkhallen, градилиштататипичен индустрии:
 • електрични Занаетчиски
 • индустриски постројки
 • недвижности индустријаВажни наставни предмети:
  математика:
  Практикантите научат, енергија, комуникација- изберете и висока фреквенција линии U.-кабел и за пат.
  физика:
 • Познавање на физиката, insbesondere во Elektrizitätslehre, се неопходни за оваа работа / Технологија:
  компјутерски науки:
 • Кој има основни познавања на компјутерски науки, најдете лесен пристап до програмирање и процеси на работа со помош на компјутер.
  генерално:
 • Во вештини за обука се технички работи, z.B. во текот на инсталацијата на различни системи за осветлување, поволни. Искуство во техничките
  Подготви се за пример. за читање и ако е потребно. Се направи точна скици и планови корисни.
 • Знаење во оваа тема, особено, командата на основните аритметички операции, се на пример. важно за пресметување на материјал барањадодаток за обука:
  надомест за обука за обука со се плаќа од страна на компанијата за обука и е наменета за колективни фарми обврзани со колективни договори
  договори. Нетарифните врзани компании може да се ориентира или слободно да организира додаток за обука. Пример електрични трговија
  (месечна исплатена бруто-)
 • 1. година на обука: како. 500,– € 730,– €
 • 2. година на обука: како. 550,– € 810,– €
 • 3. година на обука: како. 650,– € до 970,– € обука во компанијата е бесплатно за слушателите, ако е потребно. трошоци се јавуваат на пример,. за учење ресурси, Патувања во установата за обука или странски
  сместување.
  Почетна плата по завршување на обуката е на пример,. тарифни бруто плата (месечно) 2.838,– € на 3.387,– €
 • други барања
 • Компаниите се главно обука да започнете со работа / средно образование.
 • приемот на барањата:
 • моќ- и посветеност
 • нега
 • одговорност и. подготвеност
 • Способноста да работи независно
 • ментална еластичност
 • Способност за работа во групи / тимска работа
 • најмалку 10 години на образование со многу добар степен и сертификат за признавање во Германија
 • практични вештини
 • Германски јазик Б2 во зборување и пишувањедруги барања
 • оптеретувања
 • физичка сила
 • физичката издржливост
 • робустен здравје
 • Функционирањето на рацете и дланките
 • координација доволно движење
 • страв од височини
 • во близина на визија
 • длабочина перцепција
 • здрава, тешка кожата на дланките и рацете
 • Здрава дишните патишта и белите дробови
 • Еластични кардиоваскуларниот системдруги вештини, Знаења и вештини
 • Општа интелектуална перформанси
 • просторни свест
 • вештина страна
 • око-рака координација
 • контрола на каросеријата
 • изработка
 • математика
 • Разбирање на усни изјавиПотребни документи за апликација:
  Сите документи на германски јазик со официјален превод
 • покрие букви
 • Табеларен CV со фотографија и потпис
 • извод на родените
 • официјален сертификат
 • Schulzeugnis / e (Мора да биде одобрен во Германија)
 • Abschlusszeugnis / e – или други постоечки сертификати
 • сертификат канцеларија здравство
 • Јазик сертификат на германскиот јазик од Б2сместување:
  Многу училишни компании нудат сместување за време на обука на ниски трошоци за изнајмување на.започнува обука:
  Во зависност од германската држава во август-септември